Επικίνδυνα Τρόφιμα από το Εξωτερικό

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ & ΤΡΟΦΙΜΩΝ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΥ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


Μετά από συντονισμένους ελέγχους των Υπηρεσιών του Υπ.Α.Α.Τ. σε αγροτικά προϊόντα και τρόφιμα που διακινούνται ή εισάγονται στη χώρα με στόχο τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας, προέκυψαν τα ακόλουθα:

Απαγορεύτηκε η εισαγωγή φορτίων αμπελόφυλλων, προέλευσης Τουρκίας, συνολικού βάρους 1.240 κιλών και 78 κιλών αντίστοιχα, εξαιτίας της ύπαρξης υπολειμμάτων φυτοφαρμάκων πέραν των ανωτάτων επιτρεπομένων ορίων

Απαγορεύτηκε η εισαγωγή φορτίων 19 και 38,5 τόνων αντίστοιχα σουσαμιού προέλευσης Ινδίας, εξαιτίας της ύπαρξης σαλμονέλας.

Απαγορεύτηκε η εισαγωγή φορτίου αποξηραμένων βερίκοκων προέλευσης Τουρκίας, συνολικού βάρους 13 τόνων, εξαιτίας της παρουσίας θειωδών σε συγκεντρώσεις μεγαλύτερες του ανώτατου επιτρεπομένου επιπέδου.

Απαγορεύτηκε η εισαγωγή φορτίου αποξηραμένων μανιταριών Verpa Bohemica προέλευσης Κριγιζίας 200 κιλών, διότι κρίθηκε ως μη ασφαλές τρόφιμο για κατανάλωση.

Απαγορεύτηκε η εισαγωγή φορτίου κατεψυγμένων κρεάτων βοοειδών προέλευσης ΗΠΑ, συνολικού βάρους 24,5 τόνων, λόγω ακυρότητας των κτηνιατρικών πιστοποιητικών.

Δεσμεύτηκε φορτίο 7 τόνων λιναρόσπορου προέλευσης Καναδά, λόγω ανίχνευσης της μη εγκεκριμένης γενετικής τροποποίησης FP967. Το φορτίο θα επαναποσταλεί στη χώρα προέλευσής του.

Εντοπίσθηκαν υπολείμματα φυτοφαρμάκων σε σπανάκι που υπερέβαιναν τα ανώτατα επιτρεπτά όρια (Πολιτικά Ευβοίας) και κινήθηκαν οι προβλεπόμενες διαδικασίες για επιβολή κυρώσεων στον παραγωγό.

Για όλες τις παραπάνω περιπτώσεις ενημερώθηκε το σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης για τα τρόφιμα και τις ζωοτροφές της Ε.Ε. (RASFF).

Σε σχετική του Δήλωση ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Μιχάλης Καρχιμάκης τόνισε:

*Είμαστε αποφασισμένοι να διασφαλίσουμε με κάθε νόμιμο τρόπο τους Έλληνες παραγωγούς από συμπεριφορές και ενέργειες που οδηγούν σε στρεβλώσεις της αγοράς και υποβαθμίζουν το εισόδημά τους, αλλά ταυτόχρονα να διαφυλάξουμε τη δημόσια υγεία και τους καταναλωτές.

Οι υποθέσεις αυτές αναδεικνύουν επίσης ότι οι Έλληνες καταναλωτές πρέπει να επιβραβεύουν με την προτίμησή τους τα ελληνικά αγροτικά προϊόντα και να στηρίζουν και το εισόδημα των Ελλήνων παραγωγών αλλά και την ελληνική οικονομία.

Advertisement

Σχολιάστε

Filed under Uncategorized

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s