Άνθρωποι που εμβολιάστηκαν για απλή γρίπη κινδυνεύουν από τον ιό της γρίπης Η1Ν1;

Άνθρωποι που εμβολιάστηκαν κατά της εποχικής γρίπης φαίνεται πως αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο νόσησης από τον ιό της γρίπης H1N1, που προκάλεσε τον θάνατο χιλιάδων ανθρώπων παγκοσμίως το 2009, σύμφωνα με Καναδούς ερευνητές.

Ωστόσο, οι ερευνητές σημειώνουν στα ευρήματα της έρευνας που δημοσιεύεται στο περιοδικό ‘PLoS Medicine’ ότι η σχέση μεταξύ του εμβολιασμού κατά της εποχικής γρίπης και της επακόλουθης νόσησης από την πανδημική γρίπη είναι ισχνή.

Τέσσερις έρευνες με επικεφαλής τον Danuta Skowronski, του British Columbia Centre for Disease Control, στο Βανκούβερ, συνέκριναν τη συχνότητα προηγούμενου εμβολιασμού σε ανθρώπους με γρίπη Η1Ν1 με ανθρώπους που δεν εμφάνιζαν ένδειξη λοίμωξης. Οι έρευνες περιελάμβαναν περίπου 2.700 ανθρώπους που είχαν ή όχι προσβληθεί από τον ιό Η1Ν1.

Η πρώτη έρευνα ‘επιβεβαίωσε ότι το εποχικό εμβόλιο παρείχε προστασία έναντι της εποχικής γρίπης αλλά φάνηκε να σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο σχεδόν κατά 68% για νόσο από τον ιό H1N1.’

Ακόμα 3 έρευνες επίσης ανακάλυψαν αυξημένη πιθανότητα νόσου H1N1 σε ανθρώπους που έλαβαν το εποχικό εμβόλιο σε σύγκριση με ανθρώπους που δεν εμβολιάστηκαν με αυτό. Οι ερευνητές δηλώνουν ότι αυτό δεν αποκαλύπτει αιτιατή σχέση μεταξύ του εμβολιασμού για την εποχική γρίπη και της λοίμωξης από τον ιό H1N1 στη συνέχεια.

Η σχέση που παρατηρήθηκε μπορεί ενδεχομένως να οφείλεται σε διαφορές όσον αφορά άγνωστους παράγοντες στις ομάδες που εξετάστηκαν.   Πηγή: http://www.iatronet.gr/newsarticle.asp?art_id=11301

Advertisement

Σχολιάστε

Filed under Uncategorized

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s