Εκταμίευση κοινοτικών πόρων για την κάλυψη, της δεινής δημοσιονομικής κατάστασης της χώρας(ΑΠΑΤΗ)

E Ρ Ω Τ Η Σ Η

Για τους κ. κ. Υπουργούς Οικονομίας και Εσωτερικών

Θέμα: «Εγείρονται πολλά ερωτηματικά ως προς τη χρηστή και τη διαφανή διαχείριση των πόρων τόσο του Γ’ ΚΠΣ όσο και του ΕΣΠΑ για την Περιφέρεια Κρήτης».

Είναι πλέον παγκοίνως γνωστή η μεθόδευση του Υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών για μεταφορά εκτελεσμένων έργων του Γ΄ΚΠΣ στα Προγράμματα (Τομεακά και Περιφερειακά ) του ΕΣΠΑ, με προφανή σκοπό την άμεση εκταμίευση κοινοτικών πόρων και την κάλυψη, με τους πόρους αυτούς, της δεινής δημοσιονομικής κατάστασης της χώρας.

Ήδη δε, έχει ζητηθεί από τους φορείς να συναινέσουν στην όλη διαδικασία, συμπράττοντας στη μεθόδευση αυτή.

Είναι επίσης πασιφανές ότι με τη μεθόδευση αυτή, δεσμεύονται πόροι της προγραμματικής περιόδου του ΕΣΠΑ 2007-2013 με έργα ήδη εκτελεσμένα και συνεπώς απομειώνονται ισόποσα οι πόροι του ΕΣΠΑ και οι αναπτυξιακές ευκαιρίες του τόπου.

Επιπρόσθετα δε, οι ρυθμοί έκδοσης προσκλήσεων για υποβολή προτάσεων στο ΕΣΠΑ, τόσο στα Τομεακά όσο και στα Περιφερειακά Προγράμματα , είναι εξαιρετικά αργοί, γεγονός που εντείνει τον προβληματισμό και την αγωνία μας για την αναπτυξιακή πορεία της χώρας.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η Περιφέρεια Κρήτης , για την οποία έχουν εκδοθεί προσκλήσεις ύψους 178 εκατ. Ευρώ από τα συνολικά 564 εκατ. Ευρώ που είχαν διατεθεί για την Κρήτη από το ΠΕΠ Κρήτης & Νήσων Αιγαίου, αν και βρισκόμαστε ήδη στον τρίτο χρόνο υλοποίησης του ΕΣΠΑ, με χρονικό ορίζοντα υλοποίησης το 2013.

Με βάση τα προαναφερόμενα πραγματικά γεγονότα, εγείρονται πολλά ερωτηματικά ως προς τη χρηστή και τη διαφανή διαχείριση των πόρων τόσο του Γ΄ΚΠΣ όσο και του ΕΣΠΑ και τίθενται τα εξής συγκεκριμένα ερωτήματα προς απάντηση:

 • Ποιο είναι σήμερα το συνολικά διατιθέμενο ποσόν για την Κρήτη, από το ΠΕΠ Κρήτης & Νήσων Αιγαίου ;
 • Πώς κατανέμεται το ποσόν αυτό κατά κωδικό θεματικής προτεραιότητας;
 • Τι ποσά από το ΠΕΠ Κρήτης&Νήσων Αιγαίου έχουν εκχωρηθεί από το ΥΠΟΙΟ στην Περιφέρεια Κρήτης/Ενδιάμεση Διαχειριστική Αρχή κατά κωδικό θεματικής προτεραιότητας;
 • Τι ποσά από Τομεακά Προγράμματα έχουν εκχωρηθεί στην Περιφέρεια Κρήτης/Ενδιάμεση Διαχειριστική Αρχή κατά κωδικό θεματικής προτεραιότητας;
 • Ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα έκδοσης προσκλήσεων από την Ενδιάμεση Διαχειριστική Αρχή της Περιφέρειας Κρήτης για υποβολή προτάσεων κατά κωδικό θεματικής προτεραιότητας;
 • Για πόσα εκτελεσμένα έργα και ποιού συνολικά προϋπολογισμού σε επίπεδο Κρήτης κινείται η διαδικασία μεταφοράς τους από το Γ΄ΠΕΠ στο ΠΕΠ Κρήτης & Νήσων Αιγαίου;
 • Με ποιες διαδικασίες αξιολόγησης θα εντάσσονται τα έργα στο ΠΕΠ Κρήτης &Νήσων Αιγαίου;
 • Με ποιες διαδικασίες θα διασφαλισθεί η ισόρροπη κατανομή των πόρων μεταξύ των Νομών;
 • Πόσα έργα, και με ποιο προϋπολογισμό, έχουν ενταχθεί στο ΠΕΠ Κρήτης &Νήσων Αιγαίου , σε επίπεδο Κρήτης;
 • Οι ερωτώντες Βουλευτές

  Μιχάλης Καρχιμάκης

  Βασίλης Κεγκέρογλου

  Μανώλης Στρατάκης

  Γιάννης Σκουλάς

  Μαρία Σκραφνάκη

  Ηλίας Λαμπίρης

  Μανώλης Σκουλάκης

Advertisement

Σχολιάστε

Filed under Uncategorized

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s