Η FED της Ευρώπης ονομάζεται ΕΚΤ και η νέα Ομοσπονδία

Η ΕΚΤ είναι η κεντρική τράπεζα για το ενιαίο νόμισμα της Ευρώπης, το ευρώ. Το βασικό καθήκον της ΕΚΤ είναι να διατηρεί την αγοραστική δύναμη του ευρώ και, συνεπώς, τη σταθερότητα των τιμών στη ζώνη του ευρώ. Η ζώνη του ευρώ αποτελείται από τις 17 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης που έχουν υιοθετήσει το ευρώ από το 1999 και έπειτα.
Διοικείται από:

Το Διοικητικό Συμβούλιο (Ιούλιος 2012)

Το Διοικητικό Συμβούλιο συνεδριάζει
δύο φορές τον μήνα

Το Διοικητικό Συμβούλιο είναι το βασικό όργανο λήψης αποφάσεων της ΕΚΤ. Απαρτίζεται από

  • τα έξι μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής και
  • τους διοικητές των εθνικών κεντρικών τραπεζών των 17 χωρών της ζώνης του ευρώ.

Αρμοδιότητες

  • Καθορίζει τις κατευθυντήριες γραμμές και λαμβάνει τις αναγκαίες αποφάσεις για την εκπλήρωση των καθηκόντων που έχουν ανατεθεί στο Ευρωσύστημα.
  • Χαράσσει νομισματική πολιτική για τη ζώνη του ευρώ. Το καθήκον αυτό περιλαμβάνει τη λήψη αποφάσεων σχετικά με τους στόχους της νομισματικής πολιτικής, τα βασικά επιτόκια, την προσφορά διαθεσίμων στο Ευρωσύστημα, καθώς και τη θέσπιση κατευθυντήριων γραμμών για την εφαρμογή των εν λόγω αποφάσεων.

Πηγή:  http://www.ecb.int/ecb/orga/decisions/govc/html/index.el.html

Γνωρίζεται όμως ότι έπειτα από πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δίδετε στην ΕΚΤ σαρωτική εξουσία για να διενεργεί επιτόπιους ελέγχους και να αποσύρει τις άδειες των Τραπεζών;
Προνόμιο το οποίο είχαν προηγουμένως οι Εθνικές εποπτικές αρχές.

Επιπλέον η ΕΚΤ θα αναλάβει τα νέα καθήκοντά της την 1η Ιουλίου 2013, αναφέρει η σχετική πρόταση και θα έχει τις αποκλειστικές εξουσίες της από τις αρχές του 2014.

Συνεπώς η δύναμη που λαμβάνει η ΕΚΤ (που να μη λησμονούμε ότι στην πραγματικότητα είναι Τράπεζα ιδιωτών που εξυπηρετούν συγκεκριμένα λόμπυ όπως συμβαίνει και με την αντίστοιχη FED των Ηνωμένων Πολιτειών) δηλαδή αυτή *να επιτρέπει τη λειτουργία στα πιστωτικά ιδρύματα και να ανακαλεί την άδεια λειτουργίας των πιστωτικών ιδρυμάτων* ουσιαστικά θα παίξει το ρόλο του δερβίση στο χαρέμι των τραπεζών που βρίσκονται εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης και υπάγονται στην Ευρωζώνη.
Φυσικά το να επιβλέπει κάποιος 6.000 (έξι χιλιάδες) τράπεζες είναι πράγμα αδύνατο αλλά
πάνω από το 90% του συνόλου των περιουσιακών τους στοιχείων εκτιμάται ότι κρατούνται από περίπου 200 ιδρύματα.

Ένα πάντως είναι βέβαιο. Η εποπτεία της ΕΚΤ επί των Τραπεζών της Ένωσης είναι προάγγελος της Νέας Ομοσπονδιακής Ευρωπαϊκής Ένωσης και το μόνο που της απομένει είναι η τροποποίηση του Ευρωσυντάγματος με την πολιτική ενοποίηση των Κρατών με εκχώρηση όλων των κυριαρχικών τους δικαιωμάτων κατά τα πρότυπα των Ηνωμένων Πολιτειών…..

Advertisement

Σχολιάστε

Filed under Uncategorized

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s