ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΚΕΦΙΡ

Μύκητας Κεφίρ και Σπόροι Κεφίρ είναι το ίδιο πράγμα.

Προσοχή: Η κακή παρασκευή με υπερβολική δόση μύκητα μπορεί να προκαλέσει Καούρες στο στομάχι λόγω των υπερβολικών οξέων που παράγει ή αδυναμία – ατονία και αέρια. (Ένδειξη κακής παρασκευής είναι όταν το παρασκεύασμα που φτιάχνετε ξινίζει έντονα). Το σωστά παρασκευασμένο κεφίρ έχει μια ελαφριά υπόξινη γεύση κάτι σαν το ξινόγαλο της γιαγιάς και όταν το πίνετε είναι σαν να μην έχετε πιει τίποτα (ανάλαφρο στο στομάχι).

Πως γίνεται;

1.Χρησιμοποιούμε καθαρό βάζο (αν μπορούμε το αποστειρωμένο είναι ιδανικό). Τοποθετούμε στο εσωτερικό του μισή κουταλιά (1/2 κουτ.) του γλυκού, σπόρους κεφίρ για ένα ποτήρι φρέσκο (ή παστεριωμένο) αγελαδινό ή κατσικίσιο γάλα. (Αποφύγετε τα συμπυκνωμένα γάλατα). Από πάνω κλείνουμε το βάζο με τούλι. Προτείνω το κατσικίσιο το οποίο είναι ποιοτικότερο και θρεπτικότερο του αγελαδινού.

2.Περιμένουμε από 16 εως 26 ώρες σε δροσερό περιβάλλον δωματίου κατά τους χειμερινούς μήνες ή στο ψυγείο (το ίδιο χρονικό διάστημα) για τους υπόλοιπους μήνες του έτους .

3.Σουρώνουμε με πλαστικό σουρωτήρι ή τούλι σε μπολ (ή ποτήρι) γυάλινο ή πλαστικό. Το παρασκεύασμα το πίνουμε ή το αποθηκεύουμε σε καθαρό γυάλινο ή πλαστικό μπουκάλι εως δύο ημέρες εντός ψυγείου.

4.Επαναλαμβάνουμε τα παραπάνω.

5. Είναι σημαντικό να αφαιρούμε σπόρους κεφίρ από το παρασκεύασμα μας ώστε να διατηρούμε την σωστή δοσολογία σπόρων – γάλατος ώστε το παρασκεύασμα να είναι κατάλληλο. Όπως όλοι οι μύκητες έτσι και αυτός αναπαράγεται ταχύτατα. Τους σπόρους που θα βγάλουμε μπορούμε να τους τοποθετήσουμε για φύλαξη σε σακουλάκια τροφίμων στην κατάψυξη μας, καθώς αυτοί ενεργοποιούνται εύκολα μετά από το ξεπάγωμα (μετά από 5 ώρες περίπου και χρησιμοποιούνται πάλι).

Υ.Γ.: Προσοχή οι σπόροι πρέπει να ξεπλένονται με άφθονο νερό πριν την καθημερινή παρασκευή του ροφήματος. Αποφύγετε μεταλλικά μπολ για την παρασκευή Κεφίρ γιατί αλλοιώνετε ο μύκητας.
Μην ξεπεράσετε τον χρόνο παρασκευής και την αναλογία μύκητα – γάλα για να μην σας ξινίσει το Κεφίρ σας.
Μπορούμε στο παρασκεύασμα να βάλουμε μέλι, αποξηραμένα φρούτα (σύκα, δαμάσκηνα) ή δημητριακά. Ο υγιής μύκητας είναι λευκού χρώματος ενώ ο αλλοιωμένος αποχρωματίζετε σε καφέ.

Advertisement

Σχολιάστε

Filed under Uncategorized

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s