Διαφορά Ελλήνων και Βαρβάρων (όσο εμείς μιλάμε για επιβίωση αλλού…)

Αντιδράσεις προκαλεί στην Τουρκία η χρήση παλαιάς ορθόδοξης εκκλησίας, ως ισλαμικού τεμένους.

Πρόκειται για το ναό του Αγίου Δημητρίου, 178 χρόνων, που βρίσκεται στο βόρειο τμήμα της επαρχίας της Σηλυβρίας.
Μετά την ανταλλαγή των πληθυσμών, το 1923, η εκκλησία χρησιμοποιείτο σπανίως ως χώρος λατρείας, αλλά πριν μερικά χρόνια προστέθηκε στο κτίσμα ένας μιναρές, χωρίς, ωστόσο, να αφαιρεθεί ο σταυρός.
Η εφημερίδα «Μιλλιέτ» γράφει ότι οι εργασίες ανοικοδόμησης, που περιγράφονται ως «αποκατάσταση του τζαμιού του Μεσοχωριού», στην επαρχία της Σηλυβρίας, προκαλούν αντιδράσεις.
«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το κτίσμα είναι εκκλησία, ακόμα και αν για ένα μικρό χρονικό διάστημα χρησιμοποιήθηκε ως τζαμί», αναφέρει με δηλώσεις στην εφημερίδα ο αρχιτέκτονας Οκτάϊ Εκιντζί.

Πηγή: http://www.romfea.gr/2009-12-18-11-21-40/25-2009-12-18-08-37-46/2981——-

Στο Βοτανικό θα πραγματοποιηθεί τελικώς η κατασκευή του τεμένους της Αθήνας, όπως ανακοίνωσε ο υφυπουργός στον πρωθυπουργό και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Γιώργος Πεταλωτής.Το τέμενος θα έχει χωρητικότητα περίπου 500 ατόμων και θα οικοδομηθεί σε τμήμα του οικοπέδου, όπου βρίσκεται το Ναυτικό Οχυρό στον Βοτανικό, ώστε να ενταχθεί οργανικά σε ένα ευρύτερο ανοιχτό χώρο πρασίνου.

Όπως ανακοίνωσε ο Γ. Πεταλωτής, «η κατασκευή του τεμένους θα ανταποκρίνεται απόλυτα στις απαιτήσεις της μουσουλμανικής λατρείας με καλυμμένο χώρο, σύμμετρο προς τους συντελεστές».
Σύμφωνα με την κυβερνητική ανακοίνωση, ως προς την διοικητική δομή του, με απόφαση του Υπουργού Παιδείας διορίζεται επταμελές Διοικητικό Συμβούλιο, δύο μέλη του οποίου προτείνονται από αναγνωρισμένα, έγκριτα μουσουλμανικά σωματεία, ενώ πέντε άτομα είναι Έλληνες κρατικοί λειτουργοί.
Το έργο θα εκτελεστεί με ελληνικά κρατικά κονδύλια μέσω του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, ενώ -όπως τόνισε ο κ. Πεταλωτής-, δεν θα γίνουν δεκτές προσφορές από ξένους φορείς, κρατικούς ή μη.
Μάλιστα, για την υλοποίηση του έργου, ο Πρωθυπουργός διόρισε επιτροπή, υπό τον Αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, Θ. Πάγκαλο με την συμμετοχή των υπουργών Παιδείας, Εσωτερικών, Εξωτερικών, Άμυνας, Προστασίας του Πολίτη και ΚΕΔ.

Πηγή: http://www.enet.gr/?i=news.el.ellada&id=156641

Advertisement

Σχολιάστε

Filed under Uncategorized

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s