Οι διανοούμενες πόρνες που ονομάζονται …ΜΜΕ

 

John Swinton (12 Δεκεμβρίου, 1830 – 15 Δεκεμβρίου, 1901 ) ήταν ένας ξεχωριστός δημοσιογράφος, οικονομολόγος, και ρήτορας.

Ο Swinton έγινε ο επικεφαλής συγγραφέας στην συντακτική ομάδα του The New York Times 1860 – 1870 και κύριος συγγραφέας της *The New York Sun* 1875 έως 1897.

Ο αδελφός του, Ουίλιαμ Swinton , ήταν επίσης ένας διάσημος δημοσιογράφος.

Απόσπασμα από το συγγραφικό του έργο
«Δεν υπάρχει τέτοιο πράγμα, σε αυτή τη περίοδο της ανθρώπινης ιστορίας που να αποκαλείται ανεξάρτητος Τύπος. Το γνωρίζετε και το γνωρίζω. Ούτε ένας ανάμεσά σας θα τολμούσε να εκστομίσει μια έντιμη γνώμη. Και αν τολμούσατε να την εκφράσετε γνωρίζετε εκ των προτέρων ότι ποτέ δεν θα εμφανιζόταν τυπωμένη στο χαρτί. Πληρωνόμαστε αρκετά ώστε να κρατάμε την τίμια άποψή μας, έξω από την εφημερίδα για την οποία γράφω. Εσείς επίσης παίρνετε ικανοποιητικούς μισθούς για…..παρόμοιες υπηρεσίες.

Και αν κάποιος τολμούσε ή ήταν τόσο τρελός ώστε να γράψει την τίμια γνώμη του, θα βρισκόταν πολύ σύντομα στο δρόμο….Είναι δουλειά και καθήκον κάθε δημοσιογράφου να καταστρέφει την αλήθεια, να ψεύδεται, να διαστρεβλώνει, να εξυβρίζει, να κολακεύει γονυπετής το Μαμωνά και να πουλάει τη Πατρίδα του για τον άρτο τον επιούσιο….Είμαστε υποτελείς. Όργανα των πλουσίων που βρίσκονται στο παρασκήνιο. Είμαστε καραγκιόζηδες. Αυτοί οι άνθρωποι κινούν τα νήματα και εμείς χορεύουμε στο ρυθμό τους. Ο χρόνος, η ζωής μας, οι ικανότητές μας είναι ιδιοκτησία αυτών των ανθρώπων. Είμαστε διανοούμενες πόρνες.»

Έργα

Αξιοσημείωτα για τη ζωή: είναι οι Σελίδες Εργασίας των Ερωτήσεων. Keller. 1894. σελ. 499.
Ένα βαρυσήμαντο Ερώτηση: Ο αντίστοιχες στάσεις της εργασίας και του κεφαλαίου. AR Keller. 1894. σελ. 498.
«Η Tompkins πλατεία οργής: προσφυγών του John Swinton, που απευθύνεται στο νομοθετικό σώμα, μέσω της επιτροπής για παράπονα, και παραδίδεται στην αίθουσα Συνέλευση στο Albany, 25 Μάρτη 1874». -8 Π.μ..
«Το νέο εμπόριο σκλάβων». Το Bruce Shapiro, διαταράσσοντας την: 200 χρόνια της ερευνητικής δημοσιογραφίας στην Αμερική. Nation Books, 2003, pp.40-44.

Πηγή: http://en.wikipedia.org/wiki/John_Swinton_(journalist)

Περί Τύπου και ΜΜΕ από την Πυξίδα Ελλήνων

Advertisement

Σχολιάστε

Filed under Uncategorized

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s